UTSTÄLLNINGAR
ÅRETS REX
ATT STÄLLA UT
TITELKATTER
RESULTAT
FÄRGGRUPPER

Att ställa ut

För dig som hade tänkt att börja ställa ut din katt, har vi skrivit ner lite hjälp på vägen för att komma igång.

Hur ska din ras se ut?
Lär dig så mycket som möjligt om rasen innan du köper din katt. Låna böcker, gå på utställningar och se på bedömningarna. Skaffa dig uppgifter på hur rasen skall se ut enligt de rasstandarder som finns. Tala med många uppfödare om hur de tycker att rasen skall se ut även om åsikterna kan gå isär rätt rejält ibland. På detta sättet kan du hitta en uppfödare som följer standarden. Adresser till uppfödare hittar du på här på hemsidan under rubriken uppfödare under respektive ras.

Köpa en utställningskatt
När du lärt dig mycket om rasen kan du börja leta efter din katt.
Kom ihåg detta! Ingen uppfödare kan garantera att katten du köper är en utställningskatt, vad de än säger. Rexar utvecklas upp till två års ålder. Man kan se potential i en katt, men det går inte att lova att katten skall utvecklas åt ena eller andra hållet. Ju längre man har varit uppfödare desto mer förstår man att man inte kan lova en utställningskatt.

Glöm inte bort att det är mycket att tänka på i samband med alla kattköp. Du kan läsa mer om vad du bör veta rent allmänt under rubriken Att köpa Rexkatt.

Skönhetsfel
Det finns vissa skönhetsfel som gör att en katt inte kan ställas ut med gott resultat och om du har tänkt dig en utställningskarriär för din katt måste du se till att den inte har några fel som gör att ni aldrig kommer att kunna få bra resultat på någon utställning.

Relativt vanliga fel är:
-Svansdefekt (gäller ej kastrater)
-Över eller underbett överstigande 2 mm
-Sned käke
-Tendens att skela
-Magra eller överviktiga katter
-Navelbråck
-Onormal testikelstatus (om katten saknar någon testikel)
-Dövhet hos vita katter (en vit katt måste ha intyg på att den är hörande)

Temperament
Alla katter trivs inte på utställningar. Vissa katter tar det dock med jämnmod medan andra kan bli rädda och irriterade. En arg katt går inte bra på utställning oavsett hur vacker den är. Tänk på att välja en katt med ett gott temperament. Om en katt beter sig aggressivt på utställning kan den bli diskvalificerad.

Bli medlem i kattklubb
Om du inte har gått med i en kattklubb tidigare så är tiden nu inne för det. Genom att vara medlem i en kattklubb får du tillgång till många kattmänniskors erfarenheter och för att ställa ut måste man vara med i en kattklubb. Du behöver inte vara med i den närmsta klubben men det underlättar när klubben har aktiviteter för sina medlemmar.

När kan din katt åka på utställning?
Din katt måste ha hunnit bli tre månader innan du kan ställa ut den för första gången. Yngre katter än tre månader får inte vara med på en utställning. Undantaget är om det är en tvådagarsutställning där din katts ras bedöms på lördagen men din katt blir tre månader på söndagen. Då får din katt enligt SVERAKs regler deltaga på lördagen trots att den inte uppnår rätt ålder förrän dagen efter.

Utställninginbjudan
Uställningar anordnas av olika kattklubbar både inom SVERAK och Independent. Via din kattklubb kommer du att få information om när och var olika utställningar hålls och du kan även be din utställningssekreterare att skicka en inbjudan till en utställning du är intresserad av.
På inbjudningsblanketten för utställningen står alla uppgifter som du behöver veta.
- Kostnad / katt
- Postgironummer och när du skall betala (görs alltid i förskott)
- Var och när utställningen äger rum
- Vilka domare som är inbjudna
- Sista datum för anmälan till utställningen

Utställningsanmälan
När du bestämt dig för att åka på en viss utställning måste du anmäla din katt.
Anmälan till utställning görs genom din klubbs utställningssekreterare via en blankett som du fyller i. På blanketten fyller du i vilken utställning du vill delta i och uppgifter om t ex din katts ras, färg och ålder. Denna blankett skickar du sedan till din klubbs utställningssekreterare som kommer att vidarebefordra din anmälan till den klubb som anordnar utställningen. Din utställningssekretarare kan också hjälpa dig med alla frågor du eventuellt har om hur blanketten ska fyllas i.

Ungefär 14 dagar innan utställningen skall du få en bekräftelse på att du har kommit med på utställningen. Kolla uppgifterna noga så att de stämmer med vad du har anmält. Om inte så kontakta klubben som står för utställningen!

 

Förberedelser
Innan utställningen måste du ordna så att du och katten har med er det ni behöver för att få en trevlig utställningsdag. Du måste också se till att din katt är i utställningskondition.

- Katten bör badas inför utställningen för att bl.a. lukta gott. Men bada inte din Rex kvällen före, utan gör det några dagar innan, pälsen kan lätt bli bångstyrig om katten badas kvällen före.

- Kattens klor skall vara nyklippta så att det går lättare för domare och assistenter att hantera katten.

- Katten stamtavla och vaccinationsintyg måste du ha med dig och dessutom bekräftelsen som du fick på att du kommit med på utställningen.

- Mat- och vattenskålar är också ett måste. Köp gärna sådana som går att hänga upp på buren. Praktiskt och bra. Glöm inte att ta med kattmat!

- Liten kattlåda måste din katt också ha. För det mesta finns det kattsand att få på utställningarna men ta med egen för säkerhets skull.

- Tag gärna med en kattbädd. Det kan vara skönt för katten att krypa ner i när den känner sig trött eller bara vill gömma sig.

- En hopfällbar stol är bäst att ha med sig. På många utställningar finns inte tillräckligt med stolar och det är jobbigt att stå den mesta tiden i två dagar.

- Mat till husse/matte finns det av något slag på de flesta utställningar, men ta med både mat och dricka för säkerhets skull. Vissa utställningar har bara en korvkiosk medan andra har riktig mat, men kan aldrig vara säker. Du kan naturligtvis ringa utställningsklubben och fråga hur de har det på matfronten.

Burskynke
Din katt kommer att sitta i en bur i raden på utställningen. För att ge din katt lite trygghet och avskiljdhet behöver du ett burskynke som du hänger runt burens sidor.

Du kan själv lätt sy ett burskynke. Om du ska ställa på en SVERAK utställning så är måtten på burarna följande:

Bredd: 0,75 cm
Djup 0,60 cm
Höjd 0,60 cm

Du behöver alltså en tygstycke som är 0,75 bred, 0,60 djup och 0,60 hög (bakstycket) samt två stycken som är 0,60x0,60x0,60 (sidostycken).

Tänk också på att det kan vara trevligt att sy ett tygstycke som täcker taket på buren. Välj en färg på burskynket som passar och framhäver din katts färger. På vissa utställningar vill dock arrangörerna helst att man använder vita burskynken.

Burgolvet är kallt och eländigt för en frusen rex att sitta på. Ordna till ett underlag, gärna med samma eller matchande färg som burskynket. Du kan sy ett fodral i rätt storlek och vika en filt som du lägger i fodralet.

För att kunna hänga upp burskynket kan man göra en kanal i övre änden och använda en spiral med krokar i båda ändar för att lätt kunna sätta upp de snyggt. Måtten på spiralen anpassar du efter burmåtten men gör dem en aning kortare. Du kan också sy fast band i överkanten på tygstyckena men se då till att göra dem tillräckligt långa så att du kan knyta fast dem ordentligt i buren.

Kvällen innan utställningen
Se nu till att du har med dig allt som du behöver till utställningen. Här är en liten checklista:

- Stamtavla och vaccinationsintyg
- Bekräftelsen med vägbeskrivning
- Klosax (ifall man har glömt klorna)
- Klorna klippas
- Mat och vattenskålar
- Kattmat
- Burskynken + spiraler
- Igloo
- Kattlåda + sand
- Ev. borste inför bedömningen
- Ev. gloss till pälsen.
- Tops (om man glömt göra rent kisses öron)
- Stol
- Mat till matte/husse
- Dricka
- Ett glatt och positivt humör

Utställningstermer
Det finns en hel del att hålla reda på när det gäller utställningar. Vi tänkte försöka klargöra några begrepp som det är bra att känna till men bara i korta drag. Du får höra ord som kategori, klass och grupp, vilket kan låta som ren gallimatias i början.

Kategori:
Alla katter delas upp i kategorier som avspeglar längden på pälsen kan man säga. Det finns fyra kategorier och Cornish Rex och Devon Rex tillhör kategori 3.

Klass:
Din katt tävlar i sin klass. Vilken klass din katt tillhör beror lite på ålder eller hur det gått för din katt på tidigare om den t ex har tagit titel. Det finns fjorton (14) klasser. Här är några som gäller för icke kastrerade katter...

 

Klassindelning för okastrerade: Öppen för:
Klass 12 - Ungdjur Kattungar 3 - 6 månader


I denna klass delas inga certifikat ut. Din kattunge kan få en bedömning från "bra" till "excellent" och kan bl a även bli Domarens bästa Ungdjur eller Bäst i Variant.

Klass 11 - Juniorer Kattungar 6 - 10 månader


I denna klass delas inga certifikat ut. Din kattunge kan få en bedömning från "bra" till "excellent" och kan bl a även bli Domarens bästa Junior eller Bäst i Variant.

Klass 9 - Öppen klass Katter över 10 månader


I klass 9 kan din katt börja tävla om att få certifikat. Det innebär att om domaren bedömer att din katt motsvarar din ras standard så väl att den sammanlagt får 93 poäng så får din katt ett certifikat som kallas CAC. När din katt vunnit tre CAC får den titeln Champion och får i fortsättning tävla i Klass 7.

Klass 7 - Champion Katten ska ha vunnit 3 CAC


I klass 7 kallas certifikaten som utdelas CACIB. I denna klass ska din katt motsvara standarden så väl att den sammanlagt får minst 95 poäng. Din katt måste vinna 3 CACIB, varav minst ett i Norge, och får då titeln Internationell Champion och tävlar vidare i klass 5.

Klass 5 - Internationell Champion Katten ska ha vunnit 3 CACIB


I klass 5 kallas certifikaten CAGCIB och dessa delas ut om din katt får minst 96 poäng. Din katt behöver vinna 6 stycken CAGCIB. Vissa av certifikaten måste tas i Norge. Om din katt har tagit 4 CAGCIB på svenska utställningar måste de två sista tas i Norge. När din katt vunnit sina 6 certifikat erhåller den titeln Grand Internationell Champion och tävlar då vidare i klass 3.

Klass 3 - Grand Internationell Champion Katten ska ha vunnit 9 CAGCIB


Cerifikatet i klass 3 kallas CACE och delas ut om din katt får 97 poäng. Din katt behöver vinna 9 stycken CACE fördelat på 7 svenska och 2 Norska utställningar (eller tvärtom). Din katt får då titeln Europa Champion och går då vidare till klass 1.

Klass 1 - Europa Champion Katten ska ha vunnit 9 CACE


Nu har din katt på toppen av sin utställningskarriär. I klass 1 utdelas hederspris, HP och din katt ranordnas inte. Nu är det dags att börja om antingen med en ny katt eller kanske en kastrat:-)

   

 

Foto uppifrån och ner:
S*FortKnox Mystique CRX d 09, Äg: Josephine Ekengren, Foto: Ellen Westfelt
Talamascas Dopes To Infinity, DRX f, Camilla Söderström
S*Kleloft Diamanta Maximilans bur då hon blev Europa Champion, May Loftunger Klein