SELKIRK REX
RASHISTORIA
KATTUNGAR
VÄNTADE KULLAR
OMPLACERINGAR
AVELSHANAR
UPPFÖDARE

Selkirk Rex

Selkirk rex är en av de nyare rexraserna som vunnit stor popularitet i en flertalet Europeiska länder, men som fortfarande är ganska ovanlig i Norden. Rasen upptäcktes 1987 i Montana, USA, då en lockig kattunge föddes av en hemlös katt och där rexgenen visade sig vara obesläktad med de då redan kända Cornish- och Devongenerna. Detta blev startskottet till utvecklandet av Selkirk rex rasen, som till skillnad från de andra kända rexraserna är en dominant rexgen.

Selkirken är en väldigt social och tillgiven kattras som gör sig utmärkt som sällskapskatter. De är oerhört nyfikna och tåliga och älskar att leka när tillfälle ges. De är samtidigt lojala och kärleksfulla och tyr sig gärna till människorna i hushållet utan att bli klängiga eller skrikiga. Då Selkirkar är väldigt sociala så trivs de med sällskap och tycker inte om att lämnas ensamma längre perioder. De flesta Selkirkar behåller sin lekfullhet långt upp i vuxen ålder och många tycks även ha ett stort intresse för att leka med vatten.

  Selkirk Rex
     
Selkirk Rex  

Selkirk rex förekommer i alla färgvarianter och teckningar, och finns i både långhårs- och kortårsvariant. Deras päls är tjock och fyllig och kräver regelbunden pälsvård men är relativt lätt att sköta då lockarna faller i korkskruvar som sällan trasslar sig. Selkirk rex katter är, trots sin rexgen, väldigt välpälsade och är inte lika allergivänliga som många Cornish eller Devon rexkatter är. Detta beror på att de har ärvt den tjocka perserpälsen och som även gör att de fäller mer än andra rexkatter.

Rasen har en stark personlighet, är mycket lekfulla och ovanligt smidiga, trots sin relativt stora kropp och tjocka, lockiga päls. De är utmärkta sällskapskatter och fungerar även väldigt bra med både barn och andra djur.

Selkirk rex rasen är fortfarande under utveckling och CFA tillåter utparning med Perser och Exotic (främst av klassisk typ) och Brittiskt lång- och korthår fram till januari 2015 för att bredda avelsbasen. Selkirk rex finns både i långhårig (Selkirk Rex Longhair- SRL) och korthårig (Selkirk Rex Shorthair- SRS) variant och båda är godkända för utställning inom Sverak. I dagsläget uppskattas det finnas ett drygt hundratal Selkirk rex katter i Sverige.

De första Selkirkarna ställdes ut på en CFA-utställning i USA 1990 och rasen fick Championstatus inom TICA 1994. Rasen har dock inte uppnått Championstatus inom Fifé än men får ställas ut på Sverakutställningar och får bedömning.

Utseende

Selkirk rex är en mellanstor till stor katt som har en lång bastant kropp, god balans och något upphöjd bakdel. Rasen har en tung benstomme som gör att katterna är överraskande tunga. Honorna är något mindre till storleken än hanarna. Båda könen har dock runda huvuden och framträdande käke. Öronen är ganska små och rundade, sitter brett isär, och svansen är medelkort till kort med rundad tipp.

Kattungarna föds lockiga men kan ibland tappa sin päls därefter för att sedan vid 8-10 månaders ålder utveckla sin lockiga vuxenpäls. Pälsen fortsätter att utvecklas fram till runt två års ålder. Därför bör kattungar med medelmåttlig päls dömas främst efter huvud- och kroppstyp. Morrhåren hos Selkirk rex är spröda och ser ofta avbrutna ut. En del Selkirkar fäller också, särskilt beroende på säsong samt hormoner.

  Selkirk Rex

Trots att både Perser och Exoticraserna används för utparning med Selkirken, så är det främst kroppstypen hos Britter och ansikts- och huvudtypen hos klassisk Perser som eftersträvas hos Selkirken.

Foto: Krister P