SELKIRK REX
RASHISTORIA
KATTUNGAR
VÄNTADE KULLAR
OMPLACERINGAR
AVELSHANAR
UPPFÖDARE

Historien om Selkirk Rex

Selkirk rex är en relativt ny ras som uppstod 1987 då man fann en lockig kattunge i en kattungekull på ett katthem i Sheridan, Montana i USA. Kattungarnas mor var en hemlös katt som hade fångats in och lämnats till katthemmet. Kattungen fick namnet Miss DePesto of NoFace och hon hade korthårig lockig päls och lockiga morr- och öronhår. En uppfödare i närheten, Jeri Newman, ombads ta en titt på kattungen och då hon var intresserad av avel och genetik så adopterade hon kattungen. Ett drygt år senare parades Miss DePesto med en av Jeris Perserhanar och födde sex kattungar, varav tre var lockiga och tre rakhåriga. Man förstod då att den lockiga genen var en ny dominant gen och planer på att avla fram en ny ras med den lockiga genen tog fart. De lockiga kattungarna parades med Perser, Exotic och Brittiskt kort- och långhår för att utöka avelsbasen och dessa raser utgör än idag de raser man parar ut Selkirken med.

Redan innan avelsarbetet satte igång så såg man att Miss DePesto bar på ett par intressanta anlag, såsom en grov benstomme, framträdande käkben och nos och något sneda ögon, något som man ville ta till vara på i skapandet av en ny ras. Miss DePesto har ibland beskrivits av sin ägare som "världens värsta Devon med en Chartreux-kropp". Man ville därmed fortsätta utveckla en mer stor och bastant rexras som skiljde sig markant från de då kända rexraserna Cornish och Devon rex. Miss DePestos son från första kullen, Oscar, som parades tillbaka till sin mor, är anfader till de flesta Selkirkar idag.

  Selkirk Rex

Många av Oscars avkommor var homozygost lockiga, dvs deras avkommor blev alltid lockiga oavsett vad de parades med för håranlag. Detta bevisade att den lockiga genen var helt och hållet dominant och inte heller besläktad med Wirehair-genen hos American Wirehair-rasen, som är icke-dominant. Pälsprover från Oscar och hans avkommor sändes till genetikexperter för att ta reda på mer om den lockiga genen, och man fann att den var olik både den redan kända Cornish och Devon-genen.

Selkirk Rex  

Rasens namn, Selkirk, valdes utifrån att både Cornish och Devonraserna är döpta efter de regioner där de först upptäcktes, och i närheten av Jeri Newmans hem i Montana finns Selkirkbergen och Selkirkfloden. Därmed fick rasen sitt namn. De första Selkirkarna anlände till Europa 1990.

Selkirk rex har en helt dominant gen som påverkar täckhår, mellanpäls och underull hos rasen. De är främst lockiga kring halsen, på magen och vid bakbenen. Täckhåren har ofta en lite strävare struktur och känsla, särskilt på ryggen. Trots detta är pälsen väldigt tjock och mjuk. Både morrhår och ögonbryn är lockiga.

 

Foto: Krister P