ATT KÖPA REX
KATTUNGEKÖPET
FÖRBEREDELSER
ALLERGI
VÅRDA DIN REX

Vårda din rex

En rexkatt kräver inte någon direkt pälsvård över huvudtaget och de metallkammar man kan behöva till en perserpäls passar inte alls för en rex. Rexarnas pälsar saknar i stort sett täckhår och består mest av underull och deras pälsar blir inte trassliga och toviga. Om du vill borsta din rex kan du använda en gummiborste. Du kan också klappa din katt med fuktiga händer för att få bort lösa hårstrån.

Trots att en rex inte är särskilt krävande när det gäller pälsvård så finns det andra saker du bör tänka på i den vardagliga vården av din katt.

Kloklippning

En katts klor kan bli mycket vassa och du kommer därför att behöva klippa klorna regelbundet. I de flesta zoobutiker och ibland även hos veterinären kan du köpa en klosax. En klosax är anpassad så att du ska kunna klippa kattens klor enkelt och utan att vara rädd för att råka skära dig eller katten på vassa saxspetsar. Att klippa kattens klor kan kännas lite nervöst de första gångerna men det brukar inte vara några större problem.

Passa gärna på att klippa kattens klor när den är lugn och lite trött. Tryck försiktigt på kattens tassar så kommer klorna fram. Klipp rakt över klon och ta bort den yttersta delen. Se bara till att du inte klipper för långt in så att du kommer åt pulpan, den rosa del av klon som är fylld av blodkärl.

Känner du dig osäker så ta bara och klipp den allra yttersta spetsen i början. Du kommer snart att lära dig och känna dig säkrare på hur långt in du kan klippa. Om du sitter med katten i knät intill en lampa kan du trycka ut klorna och försöka se pulpan i lampljuset.


Öronrengöring

En rexkatt har stora öron och till skillnad från de flesta andra kattraser har de vanligtvis mindre hår runt och i öronen. Detta beror på att rexarnas pälsar består mest av underull och de täckhår som vanliga katter har (även runt och i öronen) saknas i stort sett hos rexarna. En rex har ofta en kal eller mycket tunnhårig fläck just framför sina öron. Öronhåret hos vanliga katter skyddar till viss del örat från smuts och damm utifrån.

Titta regelbundet i din katts öron. Det är ett av de få ställen de själva inte kan rengöra och även om de har en kattkompis som gärna hjälper till ibland behöver du nog ge dem ett handtag då och då.

Öronen rengör du med bommullstops, gärna doppad i matolja som löser upp vax som sitter fast och hjälper till att mjuka upp torr och irriterad hud i örat. Gör främst rent i ytterörat där du kan se vad du gör och var försiktig med att gå alltför långt in i örat med topsen. Om du känner dig osäker på hur långt in du ska göra rent kan du vid ett besök hos veterinären be att få instruktioner om hur du ska gå tillväga. Din uppfödare ställer också säkert upp med en demonstration om du frågar.

Om din katt verkar irriterad i öronen, skakar mycket på huvudet och ofta kliar sig i öronen kan det tyda på infektion eller ohyra. Be din veterinär om hjälp i sådana fall så att du får den medicin eller behandling som katten behöver för att bli av med besvären.

Vaccinationer

Som kattunge har din katt fått grundvaccination mot kattpest och kattsnuva men för att den ska behålla ett fullgott skydd mot sjukdomarna behöver din katt årligen få en revaccination. På kattens vaccinationsintyg står senaste datum för vaccination och du får själv se till att boka en tid hos en veterinär när det gått ungefär ett år. Bortsett att revaccinationen ger din katt ett skydd mot sjukdomarna får du vid regelbundna veterinärbesök också en etablerad kontakt med en veterinär som du kan be om råd och få hjälp av när din katt blir sjuk.

Avmaskning

Problem med inälvsmask är inte ovanligt hos katt även om det är mer förekommande bland utekatter som ofta smittas av sina bytesdjur t ex möss. En innekatt behöver normalt inte avmaskas lika regelbundet som en utekatt.

Det finns flera olika maskmedel på apoteket och om man är osäker på vilken variant som är bäst för katt kan man fråga apotekspersonalen. Vid misstanke om mask kan man även köpa "KollaMasken" på apoteket. Då tar man själv ett eget avföringsprov på katten som skickas in i det medföljande paketet. Efter några dagar får man svar på om katten har mask och vilken sorts mask det rör sig om. Förslag på lämpligt avmaskningsmedel medföljer också. Kattungekullar kan testas vid 4-5 veckors ålder med ett samlingsprov på hela kullen.

- Man kan även ta avföringsprov och skicka direkt till SVA. Information finns här: http://www.sva.se/sv/
- Mer information om kollamasken finns på http://www.vidilab.se/

Tandvård

Även katter behöver då och då vård av sina tänder och ett besök hos en ”tandläkare”. De flesta katter får med tiden tandsten och detta behöver man hålla efter, antingen på egen hand eller med veterinärens hjälp. För att hålla tillbaka tandstenen kan man försöka borsta sin katts tänder även om detta är allt annat än möjligt hos alla katter. Ett foder med tuggmotstånd är också att rekommendera då det håller kattens tänder i bättre skick än mjuk burkmat. Oftast räcker ens egna ansträngningar inte fullt ut och man får då och då ta hjälp av en veterinär som tar bort kattens tandsten. I samband med revaccinationen kan du be din veterinär titta på kattens tänder.


Använd inte tandkräm om du borstar din katts tänder. Vatten räcker.

Bli nu inte orolig om din nyinköpta katt tappar någon tand. Även katter har mjölktänder och dessa ersätts såsmåningom av de permanenta tänderna.

Glöm inte bort den förebyggande vården så att du och din rex slipper de onödiga problem som annars kan uppstå.

Kastrering

Varför kastrering?
En könsmogen katt, oavsett kön, får hormoniellt styrda beteenden som kan vara mer eller mindre besvärliga för både katten och ägaren.

En könsmogen hankatt blir rastlös, orolig och ofta ganska högljudd i sin längtan efter en partner och detta gäller också honorna under deras regelbundet återkommande löpperioder. Könsmogna hankatter markerar ofta revir med sin starkt luktande urin och detta är inte heller ovanligt bland löpande honkatter. En okastrerad hona kan dessutom kan få allt tätare återkommande löp vilket i längden tär på honan då situationen är uppstressande för henne och både humör och aptit oftast försämras under löpet.

Kastrering ger överlag trevligare, och i längden även friskare djur. Du slipper ständigt jamande och får en mer lekfull och kelig katt. Kastrering är onekligen att rekommendera för att ni ska få det mysigare tillsammans.

Ingrepp
Både honor och hanar kan kastreras även om det är ett aningen större och kostsammare ingrepp för en honkatt. I hanarnas fall tas testiklarna bort och hos honorna tar man bort livmoder och äggstockar. Bägge operationerna utförs av veterinär under narkos.

När?
Man brukar rekommendera att vänta med kastrering till dess att katten hunnit bli könsmogen, oftast runt tio månaders ålder. Du kommer att märka när din katt blir könsmogen och det är dags att kastrera. Honor kan dock bli könsmogna väldigt tidigt och om löpen blir besvärande för dig och honan kan du fråga din veterinär om möjligheten att ge henne p-piller fram till dess att hon är redo för kastrering.

Att tänka på:
En hankatt kan fortsätta vara fertil och bli far till kattungar även en tid efter kastreringen. Om du har en okastrerad honkatt hemma så se gärna till att hon får p-piller ytterligare någon vecka eller två så slipper du oplanerade kattungar.

En hona som går en längre tid på p-piller kan drabbas av livmoderinflammation och juvertumörer. Om du inte har tänkt att ta kattungar, kastrera henne istället.

En kastrerad katt är lugnare och behöver inte lika mycket mat som en okastrerad katt. Var uppmärksam på din katts vikt så att den slipper bli överviktig.

 

©Copyright Nordiska Rexringen

Foto:
Överst - Curlicues Nike, DRX n 33, Lena Maria Danielsson
Nederst - Kazimirez Gullviva, f 09, Lena Lindström