ATT KÖPA REX
KATTUNGEKÖPET
FÖRBEREDELSER
ALLERGI
VÅRDA DIN REX

Förberedelser - en rex kommer hem

Du har varit och besökt din utvalda rexkatt och väntar nu på att din nya underbara familjemedlem ska flytta hem till dig. Under tiden medan du går och längtar kan det vara bra att fundera igenom vad din kattunge kommer att behöva hemma hos dig och vad du bör tänka på.

Kattlåda

Din kattunge är rumsren när den flyttar hemifrån men du bör se till att en kattoalett finns i närheten och att din katt är medveten om vart den ska gå. Visa gärna kattungen toalådan ganska snart efter dess hemkomst och låt den undersöka ditt hem med utgångspunkt från lådan.

Se till att hålla lådan ren, en katt kan bestämma sig för att gå någon annanstans för sina behov om lådan är ostädad. Använd heller inte alltför starkt doftande rengöringsmedel till kattlådan eftersom katten kan tycka att lukten är obehaglig och vissa rengöringsmedel kan även vara giftiga. Varmt vatten och en grov skrubbsvamp räcker gott när du tvättar ur lådan.

Det finns flera olika typer av kattlådor både med och utan huv. Täckta kattlådor med huv har en fördel då man slipper en viss del av det kattsandsskvättande som blir när katten gräver i lådan. En del kattungar kanske aldrig har använt en låda med huv tidigare och vissa kan då tycka att det är otäckt att gå in där, särskilt om huven har en ”svängdörr” de måste passera. Du kan ta bort dörren från lådan för att underlätta för katten och under en tid kan du också ta bort själva huven om det skulle visa sig att katten inte vill gå in. Tänk på att katten måste har fri tillgång till det rum som kattlådan står i så se noga till så att eventuella dörrar in till rummet inte stängs av misstag genom att blockera dörren med en handduk eller dörrstopp.

Kattsand

Det finns många olika sorters kattsand att välja mellan. Det vanligaste är klumpbildande sand d v s när katten kissar bildar den våta sanden en relativt kompakt klump som det är ganska lätt att plocka bort. Vissa använder även pellets till kattlådan. Det är väldigt individuellt vilken sand katten gillar och det bästa är att fråga uppfödaren om vilken typ kattungen är van vid och använda denna sand i början så att det inte blir några problem den första tiden.

Transportbur

En katt behöver en transportbur för de tillfällen den ska resa utanför hemmet till exempel vid veterinärbesök eller utställningar. Se till att ha en transportbur med dig när du ska hämta din nya kattunge. Transportburar finns i de flesta zoo-butiker. Den bästa materialet är plast eftersom det går att rengöra. En bur i flätat trä är attraktiv till utseendet men den är varken rymningssäker eller lätt att rengöra – två viktiga kriterier för en transportbur.

Mat och vatten

En kattunge är ofta hungrig och deras små magar behöver mat fler gånger om dagen än en vuxen katt. När din kattunge precis kommit hem till dig är den antagligen så nyfiken på sin nya omgivning att den inte ger sig tid att äta direkt men det kan ändå vara trevligt att ge den mat och vatten och visa var middagen kommer att serveras fortsättningsvis. När den undersökt ditt hem och stillat den värsta nyfikenheten är en matbit uppskattad. Ställ mat och vattenskålar på en lugn och dragfri plats. Fråga uppfödaren vilken mat kattungen är van vid att äta. Oftast brukar man få med sig provpåsar med samma mat från uppfödaren.

Det finns både torrfoder och burkmat för katter. Vanligast bland uppfödare är att man utfodrar med torrfoder av god kvalitet. Sådant torrfoder ger en fullvärdig kost till katten samtidigt som det är prisvärt. Trots att priset på en säck kvalitetstorrfoder kan kännas högt så blir det i jämförelse med burkmat betydligt billigare då burkmat innehåller väldigt mycket vatten. Tuggmotståndet i torrfoder är också bättre för kattens tänder än mjuk burkmat. Tänk också på att en kattungemage kan vara ganska känslig för förändring. Om du hellre vill utfodra din katt med burkmat så får du införa detta gradvis och försiktigt

Sovplatser

Ditt hem är antagligen redan fullt av härliga sovplatser för en uppfinningsrik och bekväm katt men det är trevligt att försöka ordna till någonting eget åt katten, även om man ska vara medveten om att katten kommer att välja sin sovplats själv. Rexar är värmeälskande katter vilket förklarar varför man så ofta ser element i bakgrunden på rexfoton. Det finns en uppsjö av olika kattbäddar i zoo-affärerna. En variant som de flesta rexar uppskattar är de kattbäddar som man hänger på elementen. Där får katten en egen liten hängmatta som blir härligt uppvärmd av elementet på vintern. Det finns också runda kattpuffar som är populära och ju fler katter som lyckas tränga sig ner i samma puff desto varmare och bättre.

Även om det är trevligt med en varm, mjuk och spinnande katt så kan det tänkas att du har bestämt att katten inte ska sova i din säng. Detta kan vara klokt om man till exempel är allergisk. Du får då från allra första början se till att katten förstår att den inte har tillgång till din säng genom att stänga dörren till sovrummet. I ärlighetens namn ska det sägas att en rex är oerhört sällskapssjuk och kan bli mycket ledsen över att bli lämnad ensam på nätterna och kanske bör du överväga att skaffa två katter så att de kan hålla varandra sällskap.

Klöspelare

Din nya kattunge kommer att välja ut ett antal lämpliga saker i ditt hem att vässa klorna på. Det bästa sättet att rädda sina möbler och annat man är rädd om är att införskaffa en klöspelare. Zoo-butikerna säljer flera olika modeller men man bör välja en gedigen variant som står stadigt och är klädd med material som är tåligt och tilltalande för katten. Ofta är pelarna klädda med sisalrep som brukar vara populärt att sätta klorna i. Pelarna finns i olika storlekar och har oftast avsatser som katten kan klättra upp på för att få lite utsikt över hemmet. Klätterpelarna ger även motion och stimulering. Andra tilltalande klovässare som oftast redan finns i ditt hem är grova dörrmattor, gärna av sisal eller bast. Att låta katten vässa klorna på dessa är ingen jätteuppoffring eftersom de mattorna tål mycket och man föredrar att katten klöser där istället för på den nya soffan.
 

Leksaker

Din kattunge har just blivit ett tillskott till din familj men glöm inte att den faktiskt precis har lämnat sin. Den har under hela sitt liv haft mamma och syskon att underhålla sig med och kan känna sig lite ensam den första tiden. All uppmärksamhet är uppskattat, alltifrån kel till lek. Hos uppfödaren har kattungarna säkert haft ett antal populära kattleksaker och du kan fråga om din kattunge haft någon speciell favorit, kanske kan då den leksaken följa med kattungen när den flyttar hem till dig. Om du besöker din kattunge innan den flyttar kan du ta med dig någon leksak som den senare kan ta med sig. Den finns en enorm variation på kattleksaker och de flesta katter uppskattar att ha ett urval så att de kan välja leksak efter humör. Något som är lustigt med rexar är att de ofta apporterar. En favoritleksak kan man kasta till katten och få levererad tillbaka med en tydlig uppmaning att kasta igen. Tänk på att leksakerna inte ska vara farliga för katten. En varning för snören är på sin plats då ett snöre kan vara livsfarligt för en katt om det sväljs då det orsakar stor skada i tarmsystemet. Om en katt har börjat svälja ett snöre kan den inte spotta ut det då de små ”hullingarna” på tungan är inåtriktade och lösningen för att bli av med snöret blir då att svälja hela istället. Lek med snöre ska endast ske under din övervakning.

Faror i hemmet

Det gäller att ha lite fantasi om man ska kunna kattsäkra sitt hem. Det finns så många platser en nyfiken katt kan ta sig och så många saker den vill undersöka, särskilt en kattunge. Lite hjälp med vad du ska tänka på får du här.

- Toalettstolen, en plats man kanske inte riktigt tänker på som en kattfara men faktum är att en liten kattunge som råkar trilla ner kanske inte kan ta sig upp av egen kraft.

- Tvättmaskiner och torktumlare som står öppna. En nyfiken katt kan hinna klättra in.

- Varma spisplattor och öppna ugnsluckor. Ställ gärna en kastrull med kallt vatten på spisplattan du använt medan plattan svalnar.

- Levande ljus. När du har levande ljus tända, håll uppsikt över din katt. En katt vill gärna nosa eller slå med tassen på saker den undersöker och kan då bränna sig på lågan.

- Rengöringsmedel. Våta golv tvättade med rengöringsmedel t ex klorin kan vara farliga för katten som ju faktiskt slickar sig rena och därmed kan få i sig av rengöringsmedlet. Många lösningsmedel är tyngre än luften och faller ner till golvet. Tänk på att hålla katten borta från alla giftiga ämnen såsom målarfärg, lösnings- och rengöringsmedel.

- Mediciner. Det som fungerar för människor fungerar inte alltid bra för katter. Ge inte tabletter som innehåller paracetamol eller aspirin till din katt. Kontakta alltid en veterinär om katten blir sjuk så får du rätt medicin.

- Krukväxter. Många av våra vanliga krukväxter är giftiga för katter som t ex gummiplanta, ”skvätt-i-väg”, murgröna, gullranka, prickblad. Även flera julväxter som t ex julstjärna, azalea, mistel och korallbär är farliga för katten. Håll uppsikt över om din katt intresserar sig för att tugga på dessa växter. Oftast är de ganska ointressanta som mat betraktat och du kan försöka avleda eventuellt intresse genom att odla lite kattgräs. Undvik gärna alla krukväxter som liknar gräs eftersom dessa oftast blir populära att tugga på.

- Elsladdar. De flesta kattungar har ett stort behov av att tugga på saker så det gäller att se till att sladdarna får vara i fred. Försök att gömma undan dina sladdar för katten så gott du kan. Se framför allt till att sladdarna inte ligger lösa då de blir roligare som leksaker om de rör sig när katten råkar komma åt dem. Om du har ett ordentligt förråd riktiga kattleksaker brukar dessa vara mycket mer intressanta att sysselsätta sig med än sladdar.

- Snören och trådar. Glöm inte att ett svalt snöre ställer till stor skada i kattens tarmar och kan orsaka kattens död. Lek med snören är bara tillåtet under mattes/husses övervakning.

- Plastpåsar. Plastpåsar kan vara ganska roliga för en katt och de är dessutom sköna att ligga och sova på. En katt kan dock trassla in sig i påshandtaget vilket är en riktigt obehaglig upplevelse som skulle kunna sluta illa. Detta gäller även papperspåsar som kan vara verkligt roliga att leka i, klipp bara bort handtagen först.

- Öppna dörrar och fönster.

Din katt är som ett litet barn som aldrig riktigt växer upp. Alla öppna dörrar och fönster är spännande och måste undersökas. En bortskämd innekatt kan för ett ögonblick känna att omvärlden kanske trots allt kan vara värd att ta en titt på. Väl ute kan allt kännas så otäckt att man gärna gömmer sig och inte ens matte/ husses bekanta röst räcker för att man ska våga sig fram igen.

Dörrar kan även vara en klämrisk för dina katter. Titta också gärna igenom din garderob innan du går till jobbet. Även om en garderob kan vara mysig ett tag vill man kanske inte vara instängd där en hel dag.

Julen

Jultider är oftast jätteroliga för en nyfiken rex men tänk på att under denna tid finns det gott om saker som kan vara farliga för en katt. Presentsnören, garntomtar (snöre), glaskulor och glitter (snöre) i granen, varma plattor, levande ljus och giftiga julväxter. Håll koll på din katt under julen och häng glittret högt.


Det kan verka som en katt ständigt måste hållas under övervakning för alla de faror som lurar i hemmet. Man vänjer sig dock vid sina ”kattsäkerhetsrutiner” ganska fort och en nyfiken kattunge växer upp till en katt som lärt sig var den får vara och vad den måste undvika och ägaren lär sig sin katts vanor och vet vad man måste se upp med när det gäller just sin egen katt.

 

Katterna på bilderna är (uppifrån och ned):
Big Blue's Lost In time DRX n 09 24, Marita Eriksson
S*Batty Catty Speechless, CRX n 09, Ellen Westfelt
S*Lustan's Echinops Ritro DRX n 09 32, Camilla Söderström
Delamain av Ochremenko DRX a, Lill-Kaja Ochremenko
S*Lur-Per's Diana Rex, Camilla Söderström
S*Lustan's Coffea Arabica XSH/DRX n, Pernilla Ohlson