ATT KÖPA REX
KATTUNGEKÖPET
FÖRBEREDELSER
ALLERGI
VÅRDA DIN REX

Kattungeköpet

I samband med kattungköpet kan det vara bra att veta vilka handlingar och intyg som ska följa med din nya katt när den är redo att flytta hemifrån.

SVERAK’s regler säger att kattungen inte får säljas före 12 veckors ålder. Tänk på att en liten kattunge behöver tid med mamma och kullsyskon för att utvecklas till en trygg katt.
 

Från din uppfödare skall du få:

- Ett köpekontrakt underskrivet av dig och uppfödaren. Ni ska ha ett exemplar var.

- Stamtavla eller intyg om registrering. Ibland kan det dröja lite innan uppfödaren får ut originalstamtavlan av sitt förbund. Du kan då istället få ett intyg som visar att din katt är ”under registrering” och stamtavlan får du då senare när uppfödarens förbund skrivit ut den.

- Vaccinationsintyg. Din katt ska ha blivit vaccinerad mot kattpest och kattsnuva vid två tillfällen. Detta kallas grundvaccination och ger katten ett fullgott skydd mot sjukdomarna. Du ska få med dig intyg som visar när och med vilket vaccin din katt vaccinerats. Du måste sedan själv revaccinera din katt varje år.

- Avmaskning. Din katt skall vara avmaskad och datum och maskmedel ska stå angivet.

- Veterinärbesiktningsintyg i original. Din katt skall vara besiktigad av en veterinär och intyget bör inte vara mer än en vecka gammalt. På intyget kan du se veterinärens utlåtande av kattens hälsa och om den eventuellt har några synliga defekter som t ex navelbråck eller svansknick.

Fråga gärna även din uppfödare om:

- Försäkring? I många fall kan uppfödaren hjälpa dig med att ordna med försäkring till din katt så att den har fullt försäkringsskydd när den flyttar hem till dig.

- Vilken mat och kattsand kattungen är van vid? Eventuellt har uppfödaren möjlighet att skicka med gratisprover av den mat katten gillar. Du kan också höra om kattungen har en favoritleksak som uppfödaren kan låta följa med till det nya hemmet som kan ge en trygg lukt och bekant känsla för kattungen.

- Foton? Kanske kan det vara kul för dig att få med några foton från din kattunges uppväxt och din uppfödare blir glad om du skickar foton av din katt när den blivit vuxen.

- Känn dig fri att ställa så många frågor du vill. Alla uppfödare blir glada över att du visar din omtänksamhet över kattungen genom att ta reda på så mycket som möjligt.

- När du köper katt av uppfödare i Nordiska Rexringen fråga gärna om gåvomedlemskap i föreningen. Med medlemskapet så får du vår medlemstidning Rexpressen där du kan läsa mer om rexar och få tips och råd.

 

Katterna på bilderna är
Överst - S*Lur Per's katt DRX w, Kristina Jansson
Nederst - S*Batty Catty Smooth Criminal CRX w, Ellen Westfelt