LA PERM
RASHISTORIA
KATTUNGAR
VÄNTADE KULLAR
OMPLACERINGAR
AVELSHANAR
UPPFÖDARE

Historien bakom La Perm

Det började på en körsbärsfarm nära The Dalles i Oregon, USA, våren 1982. En spontan mutation uppstod i en koloni ladugårdskatter. En liten kattunge, i en kull på sex stycken, föddes helt naken med ett tydligt tabbymösnter i blått. 8 veckor senare hade kattungen börjat få en mjuk och lockig päls, och vid 4 månaders ålder var den lilla katten, nu kallad Curly, full av mjuka lockar. Ägaren, Linda Koehl, som var okunnig om katters genetik accepterade sin lilla mutant som unik men funderade inte så mycket mer över det.

Curlys päls var så mjuk och inbjudande att ta på att ägaren kom på sig själv med att alltid plocka upp henne för en kelstund, hon upptäckte också att Curlys temperament var annorlunda jämfört med de andra katternas. Men det var nära att La Permen aldrig blivit till över huvud taget då Curly en kylig morgon hade krypit in under fläktkåpan på ett fordon för att värma sig. Linda hörde hennes skrik när hon startade motorn men lyckades få ut katten, sargad men vid liv.

laperm

La Perm kattungar

I Curlys första kull föddes alla fem kattungarna nakna som sin mor, och nakna kattungar fortsatte att födas då och då. Linda började intressera sig för avel, och hon separerade katterna från varandra och började planera aveln. Det visade sig att rexgenen hos La Permen var dominant och ärvdes av både honor och hanar.

 

Linda Koehl döpte sin ras till La Perm, för att pälsen påminde om ett permanentat hår. Rasen togs emot med stor entusiasm och vann snabbt popularitet bland domare och kattfolk.

Inom de förbund där rasen är godkänd tillåts utparningar med huskatt av lämplig typ fram tom 2015. (endast i brittiska GCCF tillåts utparning med andra raskatter). Tidigt skedde inblandning av olika katter, mest bondkatter, men även några raskatter, och detta har gett en bra genetisk diversion redan från början och man har varit noga att behålla den typiska personligheten hos rasen.

Till Sverige kom den första La Permen 2003, en kastrathona, Golightly Sun Is Shining. Året därpå anlände de första fertila representanterna, Crearwy Madryn merch Cari från Wales och Quincunx Qinkifurr från England, och i januari 2005 föddes den första svenska kullen. Många kattungar har fötts sedan dess men rasen är fortfarande relativt ovanlig i Sverige.

 

 

 

Bilden till höger: Vuxen La Perm

 

 

Vidare har det importerats fler avelskatter från bla Australien, USA, Canada, Tyskland, England och Österrike. Finland fick sin första La Perm år 2006 och under 2009 kom de första La Permerna till Norge och Danmark, alla svenskfödda! Andra svenska permar har flyttat till Holland och Tyskland bla.

I början registrerades Sveriges La Permkattungar i IDP, men nu går övervägande delen genom Sverak, och så här ser statistiken ut:
2004...1 st
2005...
2006...10 st
2007...18 st (varav 2 släta)
2008...26 st (varav 1 slät)
2009...32 st (varav 4 släta)

2010...20 st (varav 7 släta)

2011...49 st (varav 3 släta)

2012...66 st (varav 2 släta)

I skrivande stund har rasen fått sitt preliminära godkännande i Fife och arbetet fortsätter för det fulla godkännandet framöver.

 

Foto: Krister P